Ο σύλλογος σκοπεύει να παρουσιάσει συγκεκριμένες δράσεις στην κατηγορία Enduro Downhill με παρουσίαση μονοπατιών και εκδηλώσεων που αφορούν την κατηγορία αυτή.
Η ομάδα των Mud Turtles είναι μία παρέα φίλων. Το κοινό σημείο της παρέας είναι η αγάπη της ορεινής ποδηλασίας. Θα ξεκινήσω με μια μικρή ιστορική αναδρομή των γεγονότων.
Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 4 χρόνια, όταν 2 τελείως άγνωστοι μεταξύ τους γνωρίστηκαν για πρώτη φορά. Μια αμοιβαία και ταυτόχρονα μοιραία συνάντηση η οποία είχε ως μοναδικό σκοπό να φέρει σε επαφή άτομα τα οποία ‘’ κουβαλούσαν ‘’ την ίδια τρέλα και αγάπη για το ποδήλατο. Το ποδήλατο όμως όχι όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι, αλλά όπως έχουν λίγοι τη χαρά να το γνωρίσουν μέσα από τη φύση, το βουνό και τα μονοπάτια.
Μετά από δύο χρόνια η παρέα είχε τη χαρά να μεγαλώσει με την προσθήκη ενός νέου μέλους και τα πράγματα άρχισαν να γίνονται λίγο πιο επίσημα. Με δύο τσάπες, ένα φτυάρι και μια τσουγκράνα ξεκινήσαμε δειλά δειλά στο κοντινότερο βουνό της πόλης να καθαρίζουμε μονοπάτια τα οποία είχαν χαράξει οι ειδήμονες πάνω σε αυτόν το τομέα. Οι ειδήμονες αυτοί δεν είναι κανένας άλλος από τους φίλους μας τα κατσίκια, τα οποία ήταν οι πρώτοι που μας έδειξαν το δρόμο σε αυτό το μεγάλο κεφάλαιο που ονομάζεται ‘’ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ‘’. Είναι επόμενο λοιπόν γνωρίζοντας την φύση των κατσικιών να καταλάβει κανείς για το πόσο σκληροτράχηλες και απότομες διαδρομές μιλάμε. Οι πρώτες μας προσπάθειες χαρακτηρίζονταν σαν ‘’downhill’’ μονοπάτια και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο είχαμε αυτά τα διαστημικά ποδήλατα με τις τεράστιες διαδρομές αναρτήσεων, που ως μοναδική τους ικανότητα είχαν την κατάβαση. Η προσέγγιση του αθλήματος επομένως από τον μέσο ποδηλάτη ήταν αρκετά δύσκολη λόγω της επικινδυνότητας και του κόστους αυτών των μη πρακτικών ποδηλάτων.
Η προσέγγιση της ομάδας πάνω σε αυτόν τον τομέα όμως θα άλλαζε ριζικά. Βλέποντας την απήχηση που είχε η ορεινή ποδηλασία στην μικρή κοινωνία της Κω και όχι μόνο, αποφασίσαμε να αλλάξουμε νοοτροπία. Μέχρι τότε ήμασταν απλά μια παρέα που κάναμε αυτό που μας άρεσε. Έχοντας φτάσει κάποια στιγμή τα 12-13 μέλη, ήρθε η ώρα για την παρέα αυτή να μεταμορφωθεί σε ομάδα. Κάθε ομάδα όμως χρειάζεται και ένα όνομα για τα πρακτικά, έτσι την δικιά μας την ονομάσαμε “Mud Turtles” , ναι καλά διαβάσατε * λασπωμένα χελωνάκια.Όταν το βρεγμένο χώμα γίνει λάσπη είναι δύσκολο να δουλευτεί, αλλά ότι φτιαχτεί τότε,μένει αθάνατο.Οι σιωπηλοί παρατηρητές του έργου μας οι χελώνες που ξυπνούσαν στο χτύπημα της τσάπας και του φτυαριού.
Ήταν τα δύο πράγματα που θα βλέπαμε σχεδόν με κάθε βόλτα μας στο βουνό. Και καλά οι χελώνες, αλλά ποιος πάει για ποδήλατο στις λάσπες; Μάλλον αυτό είναι μέρος της παιδικότητας που αναφέρουν οι mountainbikers.Στα παιδιά αρέσει να λασπώνονται, έτσι και εμείς κάθε φορά που κάνουμε ποδήλατο νιώθουμε σαν παιδιά που τους αρέσει η λάσπη, η ανεμελιά, η ελευθερία και οι αναμνήσεις που εισπράττουμε μέσα από την βόλτα. Δεν βάζουμε το κεφάλι κάτω με σκοπό να κάνουμε όσο περισσότερα χιλιόμετρα γίνεται. Κοιτάμε να περάσουμε καλά και να ευχαριστηθούμε κάθε δευτερόλεπτο μακριά από την καθημερινότητα. Η μόνη μας σκοτούρα είναι το ποιος καθαρίζει τα ποδήλατα και το πόσο κρύα θα είναι η μπύρα μετά την βόλτα.
Εκτός όμως από το όνομα της ομάδας έπρεπε να κινητοποιηθούμε ακόμη περισσότερο. Τα μονοπάτια έπρεπε να είναι διαμορφωμένα για κάθε τύπου αναβάτη και όχι μόνο για τους σκληροπυρηνικούς.
Το πρώτο μονοπάτι ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017 με πολύ κόπο. Τα πρώτα βήματα της ομάδας ήταν καταβατικά. Στην πορεία είχαμε την ευκαιρία την χαρά και την τιμή να συμμετάσχουμε σε δράσεις διάνοιξης και δημιουργίας μονοπατιών.Η εικόνα για το MTB αλλάζει στα μάτια μας και η γνώση για την κατασκευή μονοπατιών εμπλουτίζεται.
Ήμασταν αρκετά τυχεροί στο να γνωρίσουμε και να κάνουμε διασυνδέσεις με τα καταλληλότερα άτομα πάνω στον τομέα της διάνοιξης και συντήρησης μονοπατιών. Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο σημείο να έχουμε ένα δίκτυο μονοπατιών, τόσο με την βοήθεια τους όσο και από δική μας συνεισφορά ύστερα από άπειρες εργατοώρες, ιδρώτα και κάλους.
Η προσέγγιση αυτή μας οδήγησε σε ένα νέου τύπου ορεινής ποδηλασίας, το “ Trail-Enduro “. Ίσως να μην είναι η ιδανικότερη λέξη διότι υπάρχουν άλλα τρία είδη ορεινής ποδηλασίας εκτός από τα προαναφερόμενα, αλλά κατά μέσο όρο το Trail-Enduro αντιπροσωπεύει στο μεγαλύτερο μέρος του αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή. Παρατήσαμε το τρέιλερ που είχαμε αγοράσει σαν ομάδα για να ανεβάζει τα ποδήλατα μας στην κορυφή και πλέον έχουμε ποδήλατα τα οποία μας επιτρέπουν να κάνουμε πετάλι μέχρι πάνω καθώς και να το διασκεδάζουμε στο μέγιστο κατεβαίνοντας.
Η πρώτη δράση γίνεται τον Μαρτιο του 2017 κατόπιν πρωτοβουλίας του Ιδεαλιστή και οραματιστή του Aegean Trails. Ο Ελβετός Ernesto Hutmacher σε συνεργασία με την εταιρία tour operating Islanhopping,την εταιρία Bike Agentur, την δικιά μας Ε.Ε.Ο.Π Ελληνική ένωση ορεινής ποδηλασίας και τον πεζοπορικό οργανισμό Paths of Greece επισκέπτονται την Κω και στην συνέχεια τα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων με σκοπό την δημιουργία ενός βιώσιμου δικτύου μονοπατιών.
Στην Κω είχαμε την χαρά να δημιουργήσουμε δύο νέα μονοπάτια. Όλοι μαζί Ιταλοί Γερμανοί Έλληνες Ελβετοί και Τούρκοι κόπιασαν για το κοινό όφελος. Οι Trail Brothers από την Ιταλία με πολύχρονη γνώση και μεράκι,ο Χάρης Θεοδωρόπουλος από την Ε.Ε.Ο.Π και ο Lars Adam από την Islanhopping μας καθοδήγησαν και μας έδειξαν πως φτιάχνεται ένα μονοπάτι από το Α έως το Ω.
Το όλο εγχείρημα βιντεοσκοπεί ο Μανώλης Αρμουτάκης και το αποτέλεσμα είναι αυτό:
Συνεχίζοντας αυτό που ξεκίνησε μέσα από μια παρέα για απλή διασκέδαση και φτάνοντας σε κάτι που πλέον είναι κατάλληλο προς χρήση για κάθε είδος ποδηλάτη, το 2018 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εβδομάδα διάνοιξης μονοπατιών στο Αιγαίο με το όνομα ‘Meet the Locals’.
Αυτή τη φορά το πλάνο ήταν πιο συγκεκριμένο και αποδοτικό.Ο οργανισμός Aegean Trails βοηθάει οικονομικά μέσα από ένα χορηγούμενο πρόγραμμα δωρεών που έτρεξε για 5 μήνες περίπου
https://www.gofundme.com/build-trails-for-aegeans-future?u=20091954&fbclid=IwAR3xRFtnM9V9266vZDHZ2SjlaxchaUuFKd-D-I5HMbXL95puR1-TnxVYFIQ.
Εμείς σαν ομάδα εδώ στην Κω με την βοήθεια της Ε.Ε.Ο.Π και του Δασαρχείου Ρόδου καταφέραμε να πάρουμε την απαιτούμενη άδεια συντήρησης και καθαρισμού μονοπατιών των προϋπάρχων και μελλοντικών. Η νομιμότητα σε αυτό το κομμάτι είναι το πρώτο βήμα γύρω από την μελέτη που διεξάγεται από το Δασαρχείο Ρόδου με σκοπό τον χαρακτηρισμό και την σηματοδότηση μονοπατιών σε όλα τα Δωδεκάνησα.
Αυτή τη φορά η ομάδα που μας επισκέπτεται για την εβδομάδα διάνοιξης μονοπατιών αποτελείται από ανθρώπους από όλη την Ευρώπη όπως και την προηγούμενη χρονιά.Κάποιοι έρχονται για δεύτερη φορά κάποιοι για πρώτη.Τα νησιά που μπορούν να αποδώσουν σαν ορεινός ποδηλατικός προορισμός έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται.Γιαυτό και η δράση λαμβάνει χώρο στην Κω στην Λέρο και στην Νίσυρο.
Ο ενθουσιασμός που υπήρχε ήταν τόσο τροφοδοτικός που από την πρώτη μέρα κιόλας δημιουργήσαμε ένα χιλιόμετρο μονοπατιού στην κορυφογραμμή του Σύμπετρου. Την επόμενη ολοκληρώσαμε άλλα 500 μέτρα μήκος ακόμα συνδέοντας το μονοπάτι με ένα δασικό δρόμο.Την τρίτη μέρα ξεκινήσαμε να καθαρίζουμε ένα μονοπάτι που έχει έναρξη πάνω από τον Άι Γιώργη της Καρυδιάς και έξοδο στην τεχνητή λιμνοδεξαμενή στο Γιπυλί(το μονοπάτι αυτό ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη με δράση της ομάδας μας και τη βοήθεια φίλων).
Την Τέταρτη μέρα η ομάδα επισκέπτεται την Νίσυρο για να συντηρήσει ένα μονοπάτι που ξεκινάει από τα Νικιά και καταλήγει στο ηφαίστειο.Η αίσθηση αυτού του μονοπατιού είναι πέρα των προσδοκιών μας.Η έναρξη του μονοπατιού μας καλωσορίζει με ένα καλντερίμι τουλάχιστον 100 ετών.Για τα επόμενα 500 μέτρα μετακινούμε πέτρες που εμποδίζουν την διέλευση και επισκευάζουμε τις ξερολιθιές.Το καράβι της επιστροφής φεύγει στις 3.30 και γιαυτό σταματάμε και απλά καβαλάμε τα ποδήλατα μας με κατεύθυνση προς Μανδράκι. Το ραντεβού με το μονοπάτι μεταφέρεται τον Οκτώβριο όπου και ολοκληρώνονται εργασίες συντήρησης με την συμβολή ντόπιων που τα χαίρονται μέσα από τις πεζοπορίες.
Την Πέμπτη μέρα σαλπάρουμε για Λέρο. Εκεί μας περιμένουν οι φίλοι μας.Οι ποδηλατική ομάδα της Λέρου έχει κανονίσει τα πάντα.Μας ξεναγούν σε δύο νέα μονοπάτια που έχουν δημιουργήσει από την περσινή χρονιά και καταλήγοντας στο τελευταίο μονοπάτι του ‘Φάρου’ μαζευόμαστε και αποφασίζουμε την επέκταση του.Ο παλμός της ομάδας είναι δυνατός και όλοι είναι ενθουσιασμένοι.Το βράδυ πάμε για φαΐ και πιοτό μα με την συμφωνία πως ‘Αύριο σκάβουμε’.
Το επόμενο πρωί ξεκινάμε νωρίς και έχουμε σαν στόχο να δημιουργήσουμε ένα μονοπάτι με σχήμα σαν πλοκάμι από την κορυφή της Πατέλας που να συνδέεται με τον φάρο.
Το έδαφος είναι σκληρό γεμάτο πέτρες και ο ήλιος παρόλο που είναι Απρίλιος μας καίει το σκονισμένο δέρμα. Εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε το μονοπάτι Καλαμάρι και να το καβαλήσουμε την ίδια μέρα.Η αίσθηση να ρολάρεις το ποδήλατο σου σε φρεσκοανοιγμένο μονοπάτι είναι καταιγιστική. Σκέψεις συναισθήματα και ορμόνες έρχονται όλα μαζί παράλληλα να σε ξεκουράσουν και να σε γεμίσουν με απερίγραπτη ευχαρίστηση.
Η ομάδα μας κλείνει το έτος 2018 κάνοντας μια μη επίσημη σηματοδότηση των μονοπατιών που βρίσκονται στο όρος Σύμπετρο και στην περιοχή της Τσουκαλαριάς.
Ο σκοπός αυτής της δράσης έχει σαν στόχο διευκόλυνση όσων χρησιμοποιούν τα μονοπάτια αλλά και όσων θα ήθελαν να τα ανακαλύψουν.
Με το νέο έτος θα υπάρχουν εβδομαδιαία δράσεις συντήρησης των μονοπατιών αλλά και βόλτες που θα περιλαμβάνουν ανάβαση από δασικούς δρόμους και κατάβαση από τα μονοπάτια.
Στοιχεία επικοινωνίας
Γρηγοριάδης Γιώργος
τηλ: 6981946223
email: george_rebel@msn.com
Facebook page:
https://www.facebook.com/groups/Mud.turtles/
Instagram account:
https://www.instagram.com/mud.turtles/?hl=el
Youtube chanel:
https://www.youtube.com/channel/UCfkGTAfmUlzTDq-FPtwAzrQ?view_as=subscriber